San Didier Gemi Batığı ( Fransız Sosyete Batığı )

San Didier Batığı

Antalya'da 35 metre derinlikte bulunan halk arasında "Fransız sosyete batığı" olarak adlandırılan Saint Didier batığı, içindeki askeri malzemeleriyle dalış tutkunlarının tercihleri arasında yer alıyor.

Derinlik

San Didier Batığı, denizin yaklaşık 35 metre derinliğinde denizin dibine oturmuş şekilde bekliyor.

Konum

San Didier Batığı, Antalya Kaleiçi yat limanının 1 km açığında, şamandıranın altında yer alıyor.

Tarih

San Didier Batığı 1942 yılında savaş sırasında batırılan Fransız savaş gemisine aittir.

Saint Didier Batığının Hikayesi

İkinci Dünya Savaşı sırasında, Almanlarla iş birliği yapan Fransız hükümeti, Lübnan’a ilerleyen İngilizlere karşı bölgedeki birliklerine asker ve mühimmat desteği göndermek için Alman işgalindeki Selanik Limanı’na getirilen mühimmatı Saint Didier ve Qued Yquem adlı iki gemiye yükledi.

Qued Yquem adlı gemi Adrasan açıklarında Kıbrıs’tan kalkan İngiliz savaş uçağı tarafından batırılırken, Türk bayrağı çeken Saint Didier ise Antalya Limanı’na sığındı. Limanın 500 metre açığında demirleyen gemi, aynı gün İngiliz uçaklarının hedefi oldu. Batan Saint Didier’deki 5 asker yaşamını yitirdi, 15’i yaralı 275 asker limandaki balıkçılar sayesinde kurtulmayı başardı. 

Neden "Sosyete Batığı"?

Antalya Yat Limanının 1 km açığında, şamandıranın altında yatan batık, 1942 yılında savaş sırasında batırılan “San Didier” adlı Fransız savaş gemisine aittir. 1946 ve 1974 yıllarında yapılan çalışmalarda geminin içindeki yükün büyük bir bölümü çıkarılmıştır. Hastane destek gemisi görünümünde olan bu geminin içinde cephane ve çöl şartlarını uygun arabalar bulunmaktaydı. Kamufle edilebilmesi için personelin üniforma giymemesi ve balıkçıların yardımları sırasında gemideki insanların şahsi malzemelerini de yanlarında taşımaya gayret etmeleri halk arasında geminin adının “Sosyete batığı” olarak kalmasına neden olmuştur.

Bu gün üzerinde pek bir şeyin kalmadığı batık yine de dalgıçlarının ilgisini çekmeye devam etmektedir. Dalış yapabilmek için Antalya valiliği ve Deniz Polisi Şube Müdürlüğünden izin almak gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise yat limanı ağzına yakınlığı dolayısıyla tekne trafiğinin fazla olmasıdır.

San Didier ( Fransız Sosyete ) Batığına gerçek bir denizaltı ile dalmak ve batığı çok yakından görmek ister misiniz?

SAN DİDİER BATIĞINA ÖZEL SCUBA DALIŞ

Sabah erken saatlerde özel tekne ile batığın olduğu noktaya ulaşıp dalış eğitmenimiz eşliğinde gemi batığına tüplü dalış yaparak tüm batığı karış karış gezmek ister misiniz?